Alături de cine ne întovărăşim sufletul pe drumul vieţii?

Deşi formarea profesională am început-o în cadrul unei facultăţi tehnice, sufletul mă poartă întotdeauna spre latura umanistă a lumii. Este o reală plăcere să îmi îndrept atenţia spre oameni, spre obiceiurile şi nevoile acestora. În ultima perioadă ochii şi gândurile au fost acaparate de tineret, dat fiind faptul că şi eu mă aflu în această categorie.

Am avut mereu o curiozitate imensă în a filtra şi a prelua învăţături şi principii sănătoase de la tinerii mai mari sau de aceeaşi vârstă cu mine. Totodată
deschid ochii mari şi privesc la generaţiile care vin din urmă.  Afirm cu bucurie în suflet că sunt şi tineri de aur de ale căror idei sunt mândru tare( mai ales că majoritatea sunt suceveni de-ai mei). Însă în realitatea bucureşteană mi-e dat să văd uneori scene în timpul cărora trag speranţa că poate totuşi se crapă pământul în două, să-mi facă loc pentru câteva secunde. Tineret înflăcărat în mijloacele de transport în comun,în văzul unor oameni care le-ar putea fi părinţi sau bunici,  apelative care mai de care, desprinse parcă din telenovele… toate înfăptuite bineînţeles cu o nonşalanţă ieşită din comun, ca şi cum relaxarea ar fi la ea acasă. Până săptămâna asta, singura definiţie a termenului „călare” pe care o ştiam era cea din cărţile de istorie dintr-o fotografie ce-l înfăţişa pe Ştefan cel Mare cu Catalan, celebrul său cal. Însă cum limba română este plină de termeni polisemantici, trebuia să mai aflu cel puţin o variantă pentru „călare”. Că era vorba de nişte tinerei de vreo 15-16 ani, cărora abia li se uscase cerneala pe buletine asta e partea II.

Stăteam atunci şi mă întrebam : ALĂTURI DE CINE NE ÎNTOVĂRĂŞIM SUFLETELE PE DRUMUL VIEŢII? CE FAMILII SĂNĂTOASE SE VOR FORMA DIN ASEMENEA SUFLETE? Cu siguranţă în asemenea cazuri, nu este vina lor 100%. Ei repetă acţiuni şi vorbe din mediile pe care le frecventează, din educaţia primită, din cei 7 ani de acasă. Mai putem să ne gândim însă la familii creştine, formate pe fundamente solide care să dăinuie zeci de ani întru armonie şi dragoste divină? Le mai poţi pomeni unor astfel de tineri despre loialitate, descoperirea sufletului, despre trăsături şi principii şi despre sentimente pure în situaţia în care joacă hormonii în ei ca într-o bătută moldovenească? Nu le văd ochii decât plăceri carnale şi efemere şi defăimarea sufletească la cel mai înalt nivel.

Ce fel de suflet ar trebui să urmăreşti să ai lângă tine, dragă tinere? În primul rând o domnişoară plăcută Celui de Sus. Cu siguranţă nu e greu de recunoscut. Eleganţa din vocabular şi din maniere este primul semn. Să fie discretă şi modestă, indiferent de mediul din care ar putea să provină. Să atragă priviri prin prisma naturaleţii sale, nu prin vestimentaţie sumară. La asta se pricep majoritatea, nu?  Să fie întru dreaptă credinţă şi cu dragoste pentru copii. Să aibă o educaţie aleasă şi să ştie să aprecieze gesturile mici, făcute din suflet. Să fie ambiţioasă, puternică dar sensibilă în acelaşi timp.  Astfel vei vedea în timp că ai la casă cea mai de preţ comoară pe care ţi-o putea oferi Dumnezeu.

Ce fel de suflet ar trebui să urmăreşti să ai lângă tine, dragă tânără? Un bărbat în adevăratul sens al cuvântului. Nu un mascalţone cu haine mulate pe el şi freze alias Star Trek.  Ţine cont că în câţiva ani va fi stâlpul casei tale şi tatăl unor copii. Vrei să ai lângă tine un om model, precum tatăl tău care te-a crescut cu atâta dragoste pentru a te oferi societăţii într-o variantă cât mai bună sau o copie a lui Bugs Bunny? Un bărbat trebuie să fie limpede în gândire, să-şi poată rezolva în primul rând propriile probleme, pentru a putea fi sprijinul celei de lângă el. PUTEREA şi FERMITATEA ar trebui să fie următoarele caracteristici de pe listă. Atât puterea fizică, dar mai ales cea interioară. Ţinând cont că viaţa este precum o mare, uneori fiind liniştită şi cu raze de soare, alteori cu valuri învolburate, stăpânirea de sine şi fermitatea în luarea unor decizii şi respectarea acestora, sunt mari atu-uri în zilele noastre. Acesta să ştie de asemenea că florile nu se aduc doar de 1 şi 8 martie sau atunci când calci în străchini, ci cât mai des posibil, spre a demonstra aprecierea faţă de fiinţa iubită. Dacă ar fi livrate şi alături de nişte cuvinte izvorâte din adâncul sufletului, zău că n-ar fi rău deloc ! De asemenea, ar trebui să aibă bine implantată în minte ideea că treburile casei se fac în doi, cât mai des posibil. Nu contează dacă va trebui să renovaţi toată bucătăria după o simplă omletă, însă aţi participat amândoi la gătirea ei. Draga mea tânără, cel pe care îl vei lua lângă tine să ştie să scoată colţii şi să te apere cu orice împrejurare, ştiind că tocmai siguranţa lui îţi conferă cea mai mare putere !

Sursa foto : grozavmedia.ro

Comentarii

comments

Fabian Popovici Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *