Ştii reţeta succesului? De vorbă cu o prietenă de suflet.

Cu puţin timp în urmă, Dumnezeu avea să-mi scoată în cale unul dintre cei mai deosebiţi oameni pe care aveam să-i întâlnesc până în prezent. O tânără cu un suflet pur, elegant, rafinat şi apropiat de El. Din discuţie în discuţie, aveam să descopăr că nu stăteam de vorbă cu o persoană  obişnuită, ci una cu picioarele bine ancorate în realitatea contemporană, dar cu un suflet ale cărui trăiri emoţionează în profunzime pe ceilalţi. Văzând că are atat de multe lucruri frumoase de transmis, am întrebat-o dacă acceptă să îmi răspundă şi ea la întrebările proiectului meu de suflet ” Ştii reţeta succesului” . Răspunsul a fost unul pozitiv, aşa că vă invit să citiţi câteva din gândurile acestei tinere deosebite.

 

 

1. Ce vârstă ţi-ai da , dacă nu ai şti câţi ani ai ?

R: Nu știu! Cel mai probabil aș căuta să mă bucur că trăiesc, consider că viața nu se cuantifică în anii ce-au trecut ci în bucurii și sentimente ,în ceea ce dăruim.

”Ne măsurăm cu ce-am făcut / nu doar cu ceasul ce-a trecut.”

Cred că, atunci când nu mă bucur, sunt lipsită de recunoștință! Cel mai adesea bucuria ne este răpită de ideologia noastră,aspirațiile noastre, atunci când intră egoul în viața noastră.

2. Ce e mai rău ? Să eşuezi sau să nu încerci ?

R: Cred că oricine ar răspunde că este mai rău să nu încerci decât să eșuezi și cu siguranță este și cel mai simplu. De cele mai multe ori din teama de a ne asuma un eșec preferăm să nici nu mai încercăm. De ce să ieși din zona ta confort când este mult mai comod să te complaci în situația în care te afli?! Eu,însă sunt de părere că sursa temerii nu este eșecul în sine ci eticheta și imaginea care ni se atribuie ulterior. Din păcate este mult mai vizibil paiul din ochiul aproapelui decât bârna din propriul ochi, ne irosim timpul judecându-ne și interpretându-ne unii pe alții în loc să ne focusăm pe dezvoltarea personală, pe dezvoltarea capacității de autoanaliză .

3. Dacă moneda naţională ar fi “fericirea”, cât de bogată ai fi?

R:În opinia mea fericirea este un termen abstract,ea vine din sentimentul împlinirii, în plus nu există fericire continuă ci doar frânturi ori clipe de fericire . Împlinirea vine din inimă, o inimă plină de recunoștință, iar eu mă consider o persoană împlinită.

4. Dacă ar fi să oferi unui copil un singur sfat de viaţă , care ar fi acela ?

R: Să creadă în el, în capacitatea lui și să lupte pentru materializarea visurilor pe care le are, să fie rațional dar nu idealist pentru că nu va putea accepta nimic din cele ce sunt mai presus de rațiune, să caute acel altceva care să îi potolească nevoile duhovnicești și să nu-și plece urechea la chemările amăgitoare ale sirenelor de tot soiul.

5. Care este obiectivul tău numărul 1 în viaţă ?

R: Împlinirea sufletească urmată,desigur, de cea profesională .

6. De ce l-ai ales pe ăsta?

R: Întrucât cel mai mare deziderat al meu este echilibrul în viaţă, iar acesta presupune credință,statornicie,”mens sana in corpore sano”. O condiție esențială în vederea realizării acestui obiectiv o reprezintă o bună departajare și conturare a priorităților.

7. De ce e atât de important pentru tine ?

R: Pentru a avea o viață plăcută Lui Dumnezeu. Orice exagerare produce tulbărări fie psihice,metabolice sau sufletești( sunt cel mai dificil de suportat).

8. Care ar fi consecinţele , pentru tine personal , în cazul în care nu ai ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv ?

R: Răspunsul se regăsește printre cuvintele Arhimanditrului Emilianos Simonopetritul care spune că : ”dacă nu sunt bucuros,nu sunt nimic. Merit să mi se spună : Doctore,vindecă-te pe tine însuți . ”. În consecință cred că aș face parte din numărul bolnavilor societății.

9. De ce te-ar îngrijora asta ?

R: Pentru că viața este darul suprem și trebuie trăită ca a tare. Felul în care ne petrecem timpul este cel care ne definește personalitatea, chiar dacă fiecare om este unic,are viața lui, evoluția lui ori specificul lui. Nu mi-aș dori să mă pierd pe mine însămi.

10.Ştiind că eşti o persoană foarte ambiţioasă şi perseverentă , ce faci tu zilnic pentru a ajunge mai aproape de îndeplinirea acestui scop ? Se ştie foarte bine că marile succese sunt rezultatele unor acţiuni mici , repetate zilnic.

R: Practic recunoștința, muncesc pentru împlinirea visurilor mele , profit de fiecare clipă, împărtășesc iubire.

11. Dacă ai şti că ziua de mâine ar fi ultima petrecută de tine pe acest Pământ , cum ai alege să o petreci ? Pe ce anume ai pune foarte mare accent?

R: Cred că aș petrece-o făcând ceea ce îmi aduce împlinire și anume : ajutând şi bucurând alte suflete.

12. Ce carte a avut un mare impact asupra ta şi o poţi recomanda cu căldură şi altor persoane ?

R: Îmi este dificil să mă rezum la doar o carte, însă străduindu-mă să fiu mai selectivă, l-aș recomanda cu multă căldură pe Savatie Baștovoi cu toate publicațiile sale și o carte întru totul deosebită ” Sfântul închisorilor-Valeriu Gafencu” și în continuare nu pot să nu adaug faptul ca orice carte îți poate influența viața trebuie doar să faci alegerile potrivite .

Comentarii

comments

Fabian Popovici Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *